Assalamualaikum!
29 Jun 2020, aku dengan adik2 buat nasi ayam for the first time!! and sedap 😋
Sebab tu nama resepi ni Nasi Ayam Failproof. Untuk korang yang first time nak masak nasi ayam jugak, kalau guna resepi ni confirm tak gagal. hohohoho... Kitorang berjaya masak nasi ayam yang sedap (ecehhh) padahal kitorang tak pernah masak pun hidangan ni sebelum ni. Mama je terer masak nasi ayam. Selalunya kitorang tolong potong timun, cuci salad, hidang atas meja.. hehehehehe... Resepi ni aku refer Azie Kitchen. Ada banyak resepi nasi ayam yang Azie Kitchen post, tapi aku pilih2.. untuk nasi refer post lain, untuk ayam refer post lain.. bahan2 juga ada yang aku tukar, guna apa yang ada dekat rumah je. Macam biasa, aku post dekat sini untuk rujukan masa hadapan.. kot2 nak masak nasi ayam lagi.
1) AYAM
1.1 Bahan-bahan rebus
- 10 ketul ayam bahagian peha (tak kisah nak masak bahagian apa pun)
- 2 inci halia - kisar
- 4 ulas bawang putih - kisar
- 5 ulas bawang merah - kisar
1.2 Bahan-bahan perap
- Kicap manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cm halia
- 2 ulas bawang putih
- sedikit minyak bijan
- garam
- madu sikit
1.3 Cara Masak
- Rebus ayam dengan bahan-bahan rebus sampai ayam masak.
- Keluarkan ayam dan perap dengan bahan-bahan perapan selama 15 - 20 minit.
- Goreng ayam sekejap atau masuk air fryer 180 C, 5 minit.
TADAA!! HASILNYA
2) NASI
2.1 Bahan-bahan
- 2 sudu besar mentega
- 5 ulas bawang merah - tumbuk
- 3 ulas bawang putih - tumbuk
- 2 inci halia - tumbuk
- 2 helai daun pandan
- 1/4 cawan susu low fat
- 1/2 kiub maggi ayam
- 2 sudu kecil garam
- secubit gula
- Rempah menumis - 3 bunga lawang, 4 buah pelaga, 2 kulit kayu manis
2.2 Cara Masak
- Cairkan mentega, tumiskan bahan yang dah ditumbuk bersama rempah menumis dan daun pandan sampai naik bau.
- Masukkan 2 senduk air rebusan ayam, susu low fat, kiub maggi ayam, garam, gula.
- Bila dah settle, tuang dalam 5 cawan beras yang dah cuci. Kalau air tak cukup, boleh tambah air rebus ayam tadi atau air biasa. Sukat macam biasa ikut jari.
- Nasi 5 cawan sebab boleh repeat untuk dinner sekali.
3) SAMBAL CILI
3.1 Bahan-bahan
- 5 tangkai cili merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 sudu kecil cuka
- 1/2 kiub maggi ayam
- air rebusan ayam (ikut suka hati nak sambal banyak mana)
3.2 Cara Penyediaan
- Blend semua.
4) KICAP
4.1 Cara Penyediaan
- Masak kicap lebihan perap ayam sampai mendidih. Adjust gula dan garam.
5) SUP
5.1 Cara Penyediaan
- Adjust garam untuk air rebusan ayam. Settle!!😆.
Akhir sekali, boleh potong timun, tomato atau makan dengan daun salad. Haritu, nasi kitorang agak tawar tapi bila makan dengan ayam dan kuah2 semua rasa okay..
Seronok tengok mama abah happy je makan lepas penat balik dari tempat kerja. Mama kata "mama memang terfikir nak masak nasi ayam pagi tadi sebelum pergi office, tapi tak sempat". "Mama ada bagitahu ke nak masak nasi ayam?" tanya mama lagi. Aku pun balas "takde". Aku terfikir 'mungkin Allah kabulkan permintaan mama nak makan nasi ayam. Kitorang (adik-beradik) ni sebagai perantara saja untuk Allah tunaikan apa yang mama nak'. 😄
No comments:
Post a Comment