Tuesday, 30 June 2020

Sup Ikan Cara Mama

Assalamualaikum!!

Harini aku nak share resepi sup ikan special by mama. Aku tak suka sangat sup ikan. Tapi mama punya resepi sup ikan ni memang cannot resist! The only sup ikan yang aku makan.. Dahla sedap, cara masak pun simple sangat.. Aku nak upload dekat sini untuk rujukan masa depan.

BAHAN-BAHAN

A) Bahan tumbuk
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 5-7 kuntum bunga cengkih
  • 1 sudu kecil lada hitam
B) 1 1/2 sudu besar serbuk jintan putih *bergantung saiz ikan. 2 sudu kalau ikan besar.

Campur bahan A, B, dan air sikit. Gaul rata..

C) Bahan tumis - mayang nipis
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
D) Ikan (selalunya guna ikan tenggiri, sedapp.. tapi boleh guna juga ikan lain)

E) Bahan tambahan - optional
  • suhun
  • carrot
  • ubi kentang
  • daun sup
  • daun bawang
  • cili padi
  • asam limau
CARA MASAK
  1. Panaskan dalam 2-3 sudu minyak dalam periuk
  2. Tumis bahan C.
  3. Agak kuning, masukkan rempah yang telah dibancuh tadi. Kacau selalu supaya rempah tak hangit. Pastikan api perlahan. Masak sampai nampak minyak.
  4. Masukkan air dan ikan.
  5. Masak sampai mendidih.
  6. Masuk suhun yang dah dibilas. Tambah garam secukupnya.
  7. Potong daun sup, daun bawang, cili padi dan perah asam limau. *kalau taknak, takpe.
  8. Siap untuk hidang!!
Tadaa!! simple kan.. haritu aku buat letak suhun je.. bahan tambahan yang lain tak letak pun.. Tak ambil gambar pula haritu, tapi rupa sama je dengan sup ikan yang lain kalau search dekat google. Thank you. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Hikmah dari Rawang ke Johor

Hi readers! Aku punya post paling latest masa bulan 12 tahun 2020 ye, lepas heartbroken teruk sebab kena reject dengan 1 organization ni ...